Hello From Poland

To wszystko od podejścia i przyzwyczajenia zależy. Wnioskując po “strzelSobieWKolano” domyślam się że odrzuca Cie każdy język inny od C#.
Ja natomiast uczyłem się programować gdy nie było jeszcze C# zaś JAVA była tylko ciekawostką na bardzo wstępnym stadium. Do wyboru był C/C++, Deplhi, Pascal, Basic (nie Visual). Więc z pośród tych jasne było że C/C++ był nieporównywalnie lepszy, zapewniał o wiele więcej możliwości. Tak więc przez lata ukułem sobie manierę pisania w tym języku i ciężko się przerzucić na co innego. Z racji programowania na Androidy oczywiście poduczyłem się również JAVA. Jednak języki zbyt wysokiego poziomu mnie odrzucają. Nie lubię też być zależny od platform takich jak .NET lub wirtualnych maszyn. I chociaż Unity3D przekomponowuje na w pełni maszynowy kod jednak korzysta w tym procesie z prekonfigurowanego środowiska. Wole większa swobodę w optymalizacji i wyborze sposobu w jaki coś ma działać.
Wiadomo C++ ma swoje bolączki jak chociażby konwertowanie typów zmiennych, ale jak już się trochę go używa to nie są one problemem. Zaś dużą zaletą jest to że można często coś samemu łatwo kilkoma linijkami wykonać co w językach wyższych poziomów wymaga specjalnych zamkniętych bibliotek. Dostęp do niższego poziomu jest sporą wygodą gdy trzeba zrobić coś o czym ktoś inny nie pomyślał.
Zresztą silniki gier w większości przypadków własnie w C++ są pisane, bo to najwygodniejszy język pozwalający na optymalizacje na niskim poziomie. Wydaje mi się że dlatego Epic w 4 wersji swojego silnika przeszło na C++ z UnrealScript by użytkownicy nie mieli problemów z pisaniem “codziennego” kody gry a modyfikacjami w silniku. Zaś Unity3D właśnie nie pozwala zagłębić się w swój kod.
Ogólnie ciężko porównywać C++ do C# lub JAVA, bo to jak porównywanie JAVA do JavaScript, lub C++ do Asamblera. C++ jest tak pomiędzy językami niskopoziomowymi (jak Assembler) a wysokiego poziomu (jak C#). Ma to plusy i minusy i zależy co kto potrzebuje.
Natomiast to co w Unity3D można za pomocą C# napisać tutaj można zrobić na Blueprintach co jest jeszcze wygodniejsze. Zaś C++ właśnie zostaje do tych rzeczy o których twórcy silnika nie pomyśleli.
Wszystko zależy do personalnych potrzeb :slight_smile: