Why is my landscape material black?

Did You set the weight of the layer to 1.0? (Layer Blend)

Hey alx027,

I suggest getting you texture samples plugged into your ‘Layer Blend Node’. Then with the node selected, change the preview weights of your individual layers to be able to see them within the ‘Material Editor’ preview window. Also be sure ‘Live Nodes’, ‘Live Preview’, and ‘Live Update’ are enabled.

Here is an example of a Landscape Material I have set up in my own project. I have highlighted all of the points of interest to get your material to preview correctly within the ‘Material Editor’ itself.

Landscape Material

Let me know if you were able to get your material to show correctly, or if you have any other questions regarding landscape materials.

Cheers,

Andrew Hurley

1 Like

I am having the same issue. I do have weight set at 1.
Within the materiel editor it previews it correctly but not on the landscape.

Can someone please help.
[1]:


[2]:

It was actually a bug that it used the preview weights on a blank landscape, and this is no longer the case in 4.13 onwards. The preview weights were only intended for the material editor preview.

The correct solution is to right-click one of your layers in the landscape editor and choose “Fill”. This will fill the landscape with that layer, and then you can paint normally from there.

Also, if you assign your material and layers before creating your landscape, the editor will automatically fill the first weight-blended layer for you.

Let me know if you have further questions or need additional assistance.

Cheers,

Andrew Hurley

I am still having this issue I have set the preview weight along with having all the correct things enabled (live preview, live nodes, live update) and the material in the preview displays fine, in the landscape material view where it displays the material used on the landscape that is also displaying fine. There are no materials in the target layers. Pretty confused as to the problem.

Have you made sure to use the ‘Create Layer Info’ option. Also be sure the to assign the landscape the actual material.

114266-layerinfo.png

Can you reproduce your issue in a new blank project and provide me with those steps?

Cheers,

Andrew Hurley

So, what I’m getting from this is UE4 can no longer place and blend textures on a terrain based on a texture map? Can I get a link to some information if I’ve misunderstood? I’m seeing all these awesome tutorials on World Machine importing to UE4 and it automatically paints the terrain perfectly based on the texture map you create in World Machine. Is this no longer supported? It seems incredibly useful… Why would it be considered a bug if it was? Is there a flaw with the process that I fail to see? I’m asking purely from curiosity, not in disagreement.

A link to a tutorial I’m referring to: [World Machine to UE4][1]

Using the process you’ve mentioned, and I stumbled across earlier, I am able to paint on the terrain normally as seen in the screenshot below. But I really like the natural look the texture map gives. I can do my best, but I’d imagine World Machine would paint the terrain better than I ever could.

117411-ue4.png

But, if I apply my blueprint with the texture map I created following the tutorial, I get something more like this:

117412-uee4.png

Just a link will do for me if you got a good one, I feel like I just haven’t stumbled across the right method for what I want to do with the current flood of outdated methods.

It is going to be hard to tell what you are doing wrong, because the typical workflow is not to use a blueprint, but just import the .raw heightmap information for each layer and connect that correctly using the Landscape Layer Blend node.

An example tutorial of the straight forward approach without the blueprint stage can be found below.

Were you able to get this to work in any engine version or is this your first time attempting this workflow?

Be sure you are using the landscape layer coordinate node within your material so it knows there is a layer to blend and map to the landscape based of the name of the layer.

Let me know if you have additional questions.

Thank you,

Andrew Hurley

You know what - I was planning on sending you a snip of my material nodes and how I’ve set them up, but you’ve linked me to some solid information that will most definitely answer all of my questions. I just did it wrong due to the numerous youtube sources that are old and running previous versions of UE4. ( I think prior to 4.13 the youtube tutorial I linked worked perfectly as you can see in his video) Awesome information Andrew, thanks for your fast and solid response - It’s exactly what I was looking for. I was using a layercoord but incorrectly as I can now see in the link you’ve sent.

Thanks again, super helpful response.

Glad to help :slight_smile:

The World Machine workflow definitely has a lot of different tutorials over the past couple years, so finding the relevant one can be difficult at times. As long as you take the most basic approach with this process, you should be able to get some solid results.

Cheers,

Andrew Hurley

AndrewHurley what is the workflow in your opinion?

REFER TO ABOVE CONTEXT:

I am still having this issue I have set the preview weight along with having all the correct things enabled (live preview, live nodes, live update) and the material in the preview displays fine, in the landscape material view where it displays the material used on the landscape that is also displaying fine. There are no materials in the target layers. Pretty confused as to the problem.

Have you made sure to use the ‘Create Layer Info’ option. Also be sure the to assign the landscape the actual material.
Can you reproduce your issue in a new blank project and provide me with those steps?

OWN OPINION:

NIHAALKNIGHT87 :

                     Last day i am working in a project in unreal engine but i made the material myself...i had a problem

that I had COMPILED EVERY THING AND WAITING FOR LAST 42 H . MY PROBLEM WAS ( I DONE EVERY THING
FOR THE MATERIAL AND I GOBACK TO MY UE 4 I SAW THAT THERE WAS TERRAIN BUT WI WAS LIKE A CHOCOLATE.

AND I HAVE FIG OUT THE ISSUE FOR IT
IT JUST YOU HAVE NOT SET YOU LAYER IN THE TERRAIN( DO IT YOU WILL BE GOOD TO GO ).
WITH OUT THAT YOU WILL FIND A CHOCOLATE OR BLACK TEXTURE IN YOUR SCENE SO DONT WORRY JUST DO WHAT I SAY

BECAUSE MY SELF I TRIED IT

AND IF YOU WANT YOU CAN SEE MY YOU TUBE CHANNEL FOR THE ASSERT GAME FOR UNITY OR UNREAL ENGINE.
TYPE - nihaal knight

It helped me. So, you are the best.