Unreal Engine crashes on Launch

When I opened Epic Games Launcher today, it had to download some files. Once that had finished, I launched Unreal Engine (v 4.8). It initialises up to 59% and hangs for a while before jumping to 64% and 70%, it then changes to Loading at 79% at which point it crashes with the following report:

Access violation - code c0000005 (first/second chance not available)

“”

LibOVRRT64_0_6
LibOVRRT64_0_6
LibOVRRT64_0_6
LibOVRRT64_0_6
LibOVRRT64_0_6
UE4Editor_OculusRift!FOculusRiftHMD::InitDevice()
UE4Editor_OculusRift!FOculusRiftHMD::Startup()
UE4Editor_OculusRift!FOculusRiftHMD::FOculusRiftHMD()
UE4Editor_OculusRift!FOculusRiftPlugin::CreateHeadMountedDisplay()
UE4Editor_Engine!UEngine::InitializeHMDDevice() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\engine\private\unrealengine.cpp:1839]
UE4Editor_Engine!UEngine::Init() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\engine\private\unrealengine.cpp:739]
UE4Editor_UnrealEd!UEditorEngine::InitEditor() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\editor\unrealed\private\editorengine.cpp:425]
UE4Editor_UnrealEd!UEditorEngine::Init() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\editor\unrealed\private\editorengine.cpp:580]
UE4Editor_UnrealEd!UUnrealEdEngine::Init() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\editor\unrealed\private\unrealedengine.cpp:48]
UE4Editor!FEngineLoop::Init() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\launch\private\launchengineloop.cpp:2026]
UE4Editor_UnrealEd!EditorInit() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\editor\unrealed\private\unrealed.cpp:63]
UE4Editor!GuardedMain() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\launch\private\launch.cpp:133]
UE4Editor!GuardedMainWrapper() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\launch\private\windows\launchwindows.cpp:126]
UE4Editor!WinMain() [d:\buildfarm\buildmachine_++depot+ue4-releases+4.8\engine\source\runtime\launch\private\windows\launchwindows.cpp:200]

I have tried opening the launcher as administrator but this had no effect.

Any ideas?

Hello james.collins,

I have a few questions for you that will help narrow down what issue it is that you are experiencing.

Quick questions:

  1. Do you currently have an oculus rift plugged in?
  2. If so, if you unplug the rift before opening the launcher do you still get the crash?
  3. Could you provide your dxdiag?
  4. If you upgrade your Oculus runtime to the latest version, does this help?

Hello james.collins,

After doing a bit more digging I found that this is a known issue (UE-16177) and that it has been sent to the developers for further consideration. I will be sure to bump the community interest for this issue. Thank you for your time and information.

Make it a great day