Community Tutorial: Wygładź ruch obrotu kamery podczas korzystania z trybów kamery, inspirowane komponentem Spring Arm

Poradnik UE5, jak ulepszyć ruch kamery, dodając opóźnienie obrotu kamery za pomocą trybów kamery. Kod znajduje się w opisie!

To aktualizacja mojego filmu o opóźnieniu kamery, w której naprawimy opóźnienie obrotu i skorygujemy błędny obrót kamery podczas automatycznej interpolacji między trybami kamery.

Dzięki temu moja gra stała się dużo bardziej płynna i dopracowana zarówno w odczuciu, jak i w wyglądzie. Fajnie się z tym pracuje, bo możesz ustawić wartości prędkości lerp osobno dla każdego trybu kamery, zamiast mieć jedno ramię sprężynujące dla jednej kamery! Mam nadzieję, że pomoże ci uzyskać odczucia z kamery, których szukasz. Wciąż muszę zmniejszyć czułość na gamepadzie, ale rozglądanie myszą jest świetne!

Korzystam z Lyra, ale jeśli możesz wykorzystać logikę trybów kamery z Lyra we własnej grze, to naprawdę super rozwiązanie: tryby kamery mogą się nakładać, a ty możesz określać, jak mają działać twoje kamery lub kamera umiejętności i jak płynnie mają przechodzić jedna w drugą.

https://dev.epicgames.com/community/learning/tutorials/1zVB/unreal-engine-wygladz-ruch-obrotu-kamery-podczas-korzystania-z-trybow-kamery-inspirowane-komponentem-spring-arm