Announcement

Collapse
No announcement yet.

4.19 & 4.20 Editor & Packaged Games Have Hangs/Hiccups Constantly

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Originally posted by shaipo View Post

    That I can provide.

    I've been experiencing the issue on 4.21.1 actually, it is exactly as described in this thread, regular frame drops no matter the project.

    I've tried updating my video driver (I have a Geforce GTX 1070) to the latest version (417.35) and even downgraded to 385.69 as suggested previously, but each time I change drivers, the issue goes away temporarily and then comebacks about an hour later. Once it's back though, it'll keep happening until I update my video drivers again.

    My current specs are:

    Unreal 4 version: 4.21.1

    OS: Windows 10 64 bit

    GPU: Geforce GTX 1070

    CPU: Interl(R) Core(TM) i5-6600 CPU @ 3.30GHz

    Ram: 15.92 GB


    Video:

    https://youtu.be/5BHrHF1TAHU
    Very different issue here, the hiccups were much more noticeable with that issue... the project sample with particles would show this in a matter of minutes. It is safe to assume your video card and/or cpu fans inside you computer case are working correctly? It seems like a throttle to me because of temperatures. Check this out and get back to this thread.
    Nilson Lima
    Technical Director @ Rigel Studios Ltda - twitter: @RigelStudios
    Join us at Discord: https://discord.gg/uFFSEXY

    UE4 Marketplace: Cloudscape Seasons
    supporting: Community FREE Ocean plugin

    Comment


      Originally posted by Zeblote View Post
      No. It was an issue with a specific engine and driver version and has been fixed a long time ago.
      Well, I am asking, because I know it was about version (19) + drivers, but now I read posts about it also on 4.20 and 4.21? That is why I am asking what is going on exactly. I have that issue on 4.19, now I am thinking what solution I should aim (ue version, driver version, something else) to avoid that in future? Thank You.

      Comment


        This issue has existed for me since I noticed it in 4.15. I initially suspected SteamVR but it seems that is perhaps not the culprit.

        Comment


          Originally posted by Thunder_Owl View Post

          Well, I am asking, because I know it was about version (19) + drivers, but now I read posts about it also on 4.20 and 4.21? That is why I am asking what is going on exactly. I have that issue on 4.19, now I am thinking what solution I should aim (ue version, driver version, something else) to avoid that in future? Thank You.
          in my opinion, if you are a game developer for PC, you can't avoid this. It has to be fixed. Main reason is that while you can control your development environment, you can't control the end user environment. You can control your own, you can test with a XBox kit or PS4 kit, so you will be fine, but for PC there is too many hardware x brands combinations, so it must be fixed. If there is still anyone having such issue, this brings me a GIANT RED FLAG, because all pointed out it was fixed and I have it tested on at least 4 different setups at the office, where all of them showed the issue clear as a sunny day.

          I do ask for anyone else reading this thread and still having the issue reproduced in any way with the projects available at the posts in this threads, to fill a bug report form asap, with every piece of evidence (project, video, screenshot (likely not), etc)
          Nilson Lima
          Technical Director @ Rigel Studios Ltda - twitter: @RigelStudios
          Join us at Discord: https://discord.gg/uFFSEXY

          UE4 Marketplace: Cloudscape Seasons
          supporting: Community FREE Ocean plugin

          Comment


            Originally posted by Thunder_Owl View Post

            Well, I am asking, because I know it was about version (19) + drivers, but now I read posts about it also on 4.20 and 4.21? That is why I am asking what is going on exactly. I have that issue on 4.19, now I am thinking what solution I should aim (ue version, driver version, something else) to avoid that in future? Thank You.
            The specific issue this thread was about was already fixed when 4.20 came around, so updating your engine should be enough. Unless you've found a different issue...

            Comment


              Originally posted by Thunder_Owl View Post

              Well, I am asking, because I know it was about version (19) + drivers, but now I read posts about it also on 4.20 and 4.21? That is why I am asking what is going on exactly. I have that issue on 4.19, now I am thinking what solution I should aim (ue version, driver version, something else) to avoid that in future? Thank You.
              Particular issue discussed here had been indeed fixed in 4.20. It is also fixable for 4.19 by carving out aftermath.

              Reproduction steps for this issue are laid down in this post. If you are not getting behavior, as outlined in that test project, your issue is unrelated.

              Comment


                Now I have installed old Nvidia driver (350.12, but I picked it kind of random, just to be lower than 380), and - all hiccups problems are gone. Phew. What a feeling, smooth everything, everytime. I had hiccups that starts after time in 4.19 and 4.20 too.
                But, I would like to highlight one specific aspect of this, from my own personal experience. I am a beginner, just a year in UE4 (and, that is just hour-here hour-there year). When I started to experience hiccups, my immediate reaction was - oops, I have (!) introduced something bad, some bad nodes, bad asset, clumsy design. I had not a slightest idea that it might be not my fault, but engine+drivers. I took my older backups, worked forward from those, and - sure enough, in some time hiccups were back. It took me weeks to get suspicious, that it is not my fault, with starting practically empty levels. What I am saying is - this issue should be more loud announced around, so that people would be aware of this. Some definite official fixes released, or definite official DIY fixing routines published, everywhere. Beginners like may have no idea at first, that such issue is actually not their fault.

                Comment


                  Ive got the Hiccup in 4.20.3 , im running a RTX 2080TI , its smooth as silk in editor. And yet, when packaging the game, boom ! stutter, and its right away to boot.

                  Comment


                    Same thing here! Come on guys... fix this. It is problematic !!

                    Comment


                      My Viewport pauses/jumps every second for a second when I have channel 4 and 5 running in chrome using Flash player plugin. UE4 4.20.3 GTX 1080

                      Comment

                      Working...
                      X