Announcement

Collapse
No announcement yet.

4.19 & 4.20 Editor & Packaged Games Have Hangs/Hiccups Constantly

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • replied
    Having the same problem with 4.19.2. World runs smoothly in 4.18, but hitches every 10 seconds or so in 4.19.2. The freeze is very brief in a standalone game, worse in editor window. Seems to be related to number of billboard textures in the viewport??

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by AHLabrodex View Post
    Would you/anyone/everyone confirm if they are using a shared DDC for their projects?
    As I mentioned in my post above, I could reproduce the bug in an empty new project, so I don't think it's related to Shared Data Cache.

    Leave a comment:


  • replied
    Hey all,

    I just wanted to chime in and say I have noticed this issue as well. It is quite intrusive and definitely makes working in the editor difficult. As a level designer I need to manipulate and place many objects in a scene efficiently, which is hard to do when the editor hitches whenever I rotate the camera, or an object, or anything!

    Motus Digital I sincerely believe the issue is related to the Shared Data Cache prompt that appears now when running 4.19. I found a user on the AnswerHub who reported this issue for 4.19, and there is no real answer as to whether or not all users NOT using a shared DDC are affected by these hitches.

    Would you/anyone/everyone confirm if they are using a shared DDC for their projects?

    https://answers.unrealengine.com/que...ing-to-41.html

    I think this could be the culprit, however; I am not 100%

    Cheers,

    Leave a comment:


  • replied
    The issue 57740 fixed in 4.19.2 really was not even touch this present issue. All the same using the example project Motus Digital provided. We gotta wait then.

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by Efrye View Post
    Yeah, it makes 4.19 completely unusable for me unless I disable all of my mesh emitters. The frequency of those hitches, and thus the speed at which they escalate, depends on the number of mesh emitters in the level though. So if there's only a handful of them, it takes much longer for the issue to become noticeable. I assume that's why the problem isn't getting more attention.
    Seems to jive with my initial complaint/experience. Particle systems with a mesh (albeit one particle that rotates) and a couple hundred of them since they are pickups all over a large Map. Same symptoms.

    Leave a comment:


  • replied
    Yeah, it makes 4.19 completely unusable for me unless I disable all of my mesh emitters. The frequency of those hitches, and thus the speed at which they escalate, depends on the number of mesh emitters in the level though. So if there's only a handful of them, it takes much longer for the issue to become noticeable. I assume that's why the problem isn't getting more attention.

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by Efrye View Post
    Video demonstration:
    Oh wow, that's pretty terrible... My guess is there is some kind of additive error, within the particle loop, going on that isn't being cleared or clamped properly. The longer it runs, the larger the number gets, the larger the frame hitch.

    Leave a comment:


  • replied
    I recently ran into this problem as well and opened a thread about it, where I was referred to this one.

    The issue is seemingly caused by any particle system with mesh emitters in my case. I could reproduce it on two different machines with Nvidia GPUs so far (970 and 1080) by creating an empty new project, creating a default emitter with mesh data, and putting a bunch of those emitters in an empty new level. You can download the project here: https://drive.google.com/open?id=1ND...52t7aZVtW71UUK

    Video demonstration:

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by Naifu View Post
    I have tested nVidia drivers and:
    385.69 (September 21, 2017) is the last driver that doesn't show these problems (hiccups with Material Billboard).
    387.92 (October 9, 2017) is the first one where I get hiccups.
    The problem is that with 4.17 and 4.18 the issue does not appear no matter the driver version. There might be a change in the driver along with a change in the engine that together causes the issue, we will in the end relly on the dev team to pin point the issue and fix it. As developers ourselves we might consider the developers/gamers/users will always try to have the latest drivers installed, since many provide a benefit on gameplay for several games/features.

    Leave a comment:


  • replied
    I have tested nVidia drivers and:
    385.69 (September 21, 2017) is the last driver that doesn't show these problems (hiccups with Material Billboard).
    387.92 (October 9, 2017) is the first one where I get hiccups.

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by Naifu View Post
    I am wondering if this is related to Material Billboard problems, that I am having. If I spawn 1000 of them I get constant FPS hiccups. The longer the editor or game runs, worse it gets.
    Up to now, different scenarios are pointing to the same issue, which seems the same root cause affecting all scenarios.

    Leave a comment:


  • replied
    I am wondering if this (UE-58676) is related to Material Billboard problems, that I am having. If I spawn 1000 of them I get constant FPS hiccups. The longer the editor or game runs, worse it gets.
    Last edited by Naifu; 05-10-2018, 07:30 AM.

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by Zeblote View Post

    I mean, that bug report is clearly nonsense, the issue has nothing to do with those assets. It's entirely possible it was fixed without anyone thinking this was related.
    Exactly, that was what I thought too. I think Im going to grab that test it just for the sake of curiosity now.

    Leave a comment:


  • replied
    Originally posted by NilsonLima View Post

    This issue Jira number is this: https://issues.unrealengine.com/issue/UE-57557, but I see the Jira on the commit messing with stuff around this, it will be nice to see it fixed prior 4.20 thou
    I mean, that bug report is clearly nonsense, the issue has nothing to do with those assets. It's entirely possible it was fixed without anyone thinking this was related.

    Leave a comment:


  • replied
    Hello there, I wanted to come to report that Im having this issue as well. The hitches start off as small but as I keep the editor open they seem to get progressively worse, I dont have the epic shooter pack assets or really any particle effects in the level though. Cant remember having this at all in 4.18 but ever since I upgraded to 4.19 it started happening...

    windows 10
    gtx1070
    i7 3770
    16gb ram
    soundblaster z soundcard

    Leave a comment:

Working...
X